Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-27@06:40:34 GMT

آیا می‌توان وقوع زلزله را پیش بینی کرد؟

تاریخ انتشار: ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۹۲۲۶۳۹

آیا می‌توان وقوع زلزله را پیش بینی کرد؟

استاد پژوهشکده زلزله شناسی گفت: برای تعیین زمان وقوع زمین لرزه باید تعداد ایستگاه‌های لرزه نگاری بیشتر شود و شبکه لرزه نگاری ارتقا پیدا کند.

مهدی زارع در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: گسل شمال شهر تهران، تنها گسلی است که با گسل مشا در تلاقی است؛ این دو گسل در منطقه لواسانات و در محل روستای کلان به هم می‌رسند و می‌توان گفت تغییرات ایجاد شده گسل مشا، چه تأثیری بر روی گسل شمال تهران گذاشته و چه تغییری در میزان تنش این گسل ایجاد کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به فعالیت گسل شمال تهران بعد از زلزله ۱۹ اردیبهشت ۹۹، افزود: شواهدی در دسترس نیست که گسل شمال تهران، فعالیت جدیدی نشان داده باشد اما می‌توان گفت که تحت تأثیر تغییرات تنش قرار گرفته است.

این استاد پژوهشکده زلزله شناسی خاطر نشان کرد: گسل مشا، گسلی لرزه خیز است که لرزه‌خیزی آن بعد از زلزله ۱۹ اردیبهشت ۹۹ ادامه داشته و تکانه‌های جدیدی از این گسل ثبت شده است. این گسل بعد از جنبش اصلی نیمه شب پنج شنبه و روز جمعه، طی سه روز بعد، تکانه‌هایی با بزرگای بیشتر از دو ریشتر نشان داده و حداقل دو زمین لرزه در حد چهار ریشتر و بیشتر از چهار داشته است؛ بنابراین یک گسل فعال محسوب می‌شود.

زارع با بیان اینکه تخلیه تدریجی انرژی گسل، شرایط را تا حدی بهتر می‌کند، تاکید کرد: چنانچه میزان انرژی آزاد شده زلزله اصلی و پس لرزه‌ها، نسبت به میزان کل انرژی ذخیره شده اندک باشد، احتمال اتفاق بزرگ‌تری نیز وجود دارد و این سوال همیشه است که آیا زلزله بزرگ‌تری در راه است.

وی خاطر نشان کرد: معمولاً در چنین مواقعی نگاه محافظه کارانه را انتخاب کرده و سعی می‌کنیم شرایط به نحوی بررسی و سازماندهی شود که گویا اتفاق بزرگ‌تر و بدتری رخ می‌دهد؛ این نگاه محافظه کارانه در چنین شرایطی معقول و منطقی است.

این استاد پژوهشکده زلزله شناسی با تاکید بر اینکه زلزله به عنوان یک پدیده طبیعی قابل پیش بینی است، عنوان کرد: تعیین زمان، مکان و اندازه دقیق زلزله مخصوصاً تعیین زمان دقیق وقوع آن از دست بشر خارج است؛ البته بشر پیشرفت زیادی در زمینه تعیین اندازه زلزله و مکان وقوع آن کرده است، اما تعیین زمان این رخداد نیز اهمیت دارد.

زارع ادامه داد: بشر باید بتواند زمان، مکان و اندازه زلزله را پیش بینی کند، اما او در حال حاضر برای تعیین زمان وقوع زمین لرزه با چالش مواجه است؛ در حالی که توانایی پیش بینی مکان خطر و اندازه خطر را دارد.

وی اظهار کرد: برای تعیین زمان وقوع زمین لرزه نیاز است تعداد ایستگاه‌های لرزه نگاری بیشتر شود و شبکه لرزه نگاری ارتقا پیدا کند تا بر اساس شبکه لرزه نگاری مجهز و ثبت داده‌های زیاد و همچنین داشتن تیم متخصص برای داشتن تسلط علمی جهت تحلیل داده‌ها، پیش بینی زمان وقوع زلزله برای بازه‌های زمانی کوتاه، محتمل شود.

این استاد پژوهشکده زلزله شناسی افزود: این فعالیت در دنیا شروع شده و ما نیز در ایران این کار را آغاز کرده‌ایم، اما از نظر تعداد دستگاه‌های لرزه نگار و داشتن امکانات به منظور دسترسی به داده‌ها، با چالش مواجه هستیم و تعداد دستگاه‌های کافی برای ما نصب نشده است؛ داشتن تیمی متخصص که با در اختیار داشتن داده‌های لرزه‌ای کافی بتوانند، تحلیل درستی انجام دهد نیز ضروری است.

وی با بیان اینکه احتمال وقوع زمین لرزه با بزرگای شش ریشتر نیز ممکن است، تاکید کرد: حتی اگر احتمالات کمی برآورد کنیم، این احتمال کم را نیز تحلیل کرده و سعی می‌کنیم آن را تصدیق کنیم. بنابراین احتمال وقوع زمین لرزه با بزرگای شش ریشتر وجود دارد و این داده‌ها قابل توجه است، اما باز هم لازم است داده‌های بیشتری داشته باشیم تا تحلیل‌های دقیق‌تری در این زمینه انجام دهیم.

کد خبر 423329

منبع: ایمنا

کلیدواژه: زلزله ایستگاه های لرزه نگاری گسل گسل فعال زلزله تهران زمین لرزه تهران زمین لرزه پس لرزه انرژی امواج لرزه ای شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق وقوع زمین لرزه تعیین زمان لرزه نگاری زمان وقوع گسل شمال پیش بینی داده ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۲۲۶۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار هواشناسی برای سیلابی شدن مسیل ها در برخی مناطق



به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای خراسان جنوبی، کارشناس هواشناسی گفت: با ادامه فعالیت توده هوای ناپایدار در جو استان تا فرداشب گاهی وزش باد شدید، وقوع رگبار و رعد برق و با توجه به ماهیت بارش‌ها در این فصل و حجم آن‌ها همچنان وقوع رواناب و ابگرفتگی معابر و سیلابی شدن مسیل‌ها به خصوص زیرکوه، خوسف، بیرجند،برخی نقاط طبس و سرایان قابل پیش بینی است.

لطفی افزود:خسارات قنوات و تاسیسات زیربنایی نیز بر اثر بارش‌ها محتمل است و برای مناطق مستعد بارش تگرگ برخورد صاعقه پیش بینی شده است

وی گفت:روند کاهشی دمای هوا تا صبح فردا ادامه دارد و در مناطق مرتفع وجاده‌های کوهستانی تشکیل مه باعث کاهش دید افقی می‌شود.


پرهیر از سفر‌های غیر ضرور،احتیاط در تردد، خودداری از اسکان و چرای دام، تردد عشایر در بستر و حاشیه رودخانه، پرهیز از صعود و مناطق مرتفع از جمله توصیه های هواشناسی استان است. 

دیگر خبرها

  • چالوس دوبار لرزید
  • ثبت ۵ زمین‌لرزه در خوی طی هفته گذشته
  • ثبت ۵ زمینلرزه در خوی طی هفته گذشته
  • زلزله ۳.۱ ریشتری حوالی ازگله در استان کرمانشاه را لرزاند
  • ۲ زلزله شدید تایوان را لرزاند
  • بررسی روند بازسازی زیرساختهای آب وفاضلاب مناطق زلزله زده خوی
  • پیش‌بینی رگبار و رعد و برق در نقاط مختلف هرمزگان تا بعد از ظهر امروز
  • هشدار هواشناسی برای سیلابی شدن مسیل ها در برخی مناطق
  • پس‌لرزه ۶.۱ ریشتری در تایوان خسارت به‌ جا گذاشت
  • زلزله کوهبنان کرمان را لرزاند